Europese Platforms voor de promotie van opkomende artiesten

Image
Image
Creative Europe 2021 - 2027
Authors
Europese Commissie

Europese Platforms voor de promotie van opkomende artiesten

Subsidieregeling Creative Europe Cultuur voor Europese platforms
Date(s)
Cultuur

Oproepnummer:
CREA-CULT-2021-PLAT
Totale budget: 33.000.000 euro voor de periode 2021-2023, waarvan 11.000.000 voor 2021
Deadline: 29 september 2021, 17.00 uur (Brussel tijd)

Deze actie ondersteunt projecten die bijdragen aan de zichtbaarheid en circulatie van opkomende Europese artiesten en hun werken buiten de eigen grenzen, in Europa en daarbuiten, en aan het vergroten van de toegang tot en deelname in cultuur, alsmede publieksengagement en publieksontwikkeling. Deze projecten zouden ook bij moeten dragen aan de implementatie van EU beleidsprioriteiten in het culturele veld. In dit opzicht kan de circulatie van artiesten en werken bijdragen aan de activatie van nieuwe en/of meer duurzame culturele publieke ruimtes.
Projecten binnen de regeling Europese Platforms staan open voor alle culturele en creatieve sectoren, maar omdat het een actie binnen het sub-programma Cultuur betreft, zijn projecten waarbij alleen organisaties uit de audiovisuele sector, of projecten met een puur audiovisuele inhoud uitgesloten van deelname.

Binnen deze actie kunnen Platforms worden gedefinieerd als showcase/springplank platforms, bestaande uit een coördinerende entiteit en ledenorganisaties met een gedeelde artistieke, redactionele en branding-strategie.
De thema’s en prioriteiten zijn als volgt:
- het ondersteunen van opkomende artiesten en cultuurprofessionals in de internationalisering van hun loopbaan.
- het promoten van een eerlijke, inclusieve en diverse omgeving voor opkomende artiesten, met een extra nadruk op gendergelijkheid en het tegengaan van discriminatie
- het bijdragen aan de ecologische duurzaamheid van de deelnemende sectoren

Wat zijn de verwachte resultaten?

Van deze actie wordt verwacht dat er zo’n vijftien platforms worden ondersteund, met inachtneming van een gebalanceerde verdeling tussen verschillende sectoren. De intentie is dat er per type artiest of culturele discipline maar plek is voor één platform. Deze overweging wordt meegenomen in het evaluatieproces.

Aan welke vereisten moet mijn project voldoen?

Platforms moeten bestaan uit een coördinerende entiteit en ten minste elf ledenorganisaties. De aanvrager (coördinator) en de ledenorganisaties moeten als rechtspersoon opgericht en officieel geregistreerd zijn in een land dat deelneemt aan het Creative Europe programma; er moeten tenminste twaalf van zulke landen gerepresenteerd zijn in het platform. De hoofdaanvrager (coördinator) moet ten minste twee jaar wettelijk ingeschreven zijn op de datum van de deadline voor het indienen van aanvragen.
Ook aan de volgende vereisten moet worden voldaan:

  • Er moet sprake zijn van een gecoördineerde artistieke en redactionele strategie voor het selecteren van Europese opkomende artiesten en hun werken buiten hun eigen grenzen.
  • Ledenorganisaties ontvangen ondersteuning in de vorm van financiële incentives vanuit de coördinerende organisatie voor het implementeren van hun programmering, en voor het bijdragen aan diversiteit, de Europese dimensie en de zichtbaarheid van hun programmering. Ook wordt de groei van het aantal ondersteunde opkomende artiesten gestimuleerd.
  • De definitie van wat een opkomende artiest is moet in lijn zijn met de ledenorganisaties en passen binnen de sector waarin het platform opereert.
  • Tenminste 70% van de financiering per jaar moet gaan naar de artistieke programmering
  • Er moeten minstens 50 artiesten per jaar worden ondersteund
  • Er moet aan een strategie gewerkt worden om het aantal ledenorganisaties te vergroten
Wat zijn de toekenningscriteria?

Toelaatbare aanvragen worden beoordeeld op basis van de volgende criteria:

Relevantie (max. 30 punten)
Kwaliteit van inhoud en activiteiten (max. 30 punten)
Project management (max. 20 punten)
Verspreiding (max. 20 punten)

Om geselecteerd te worden voor financiering, moet een project een totaal van tenminste 70/100 punten krijgen in de beoordeling, en minstens 50% van de maximale score onder elk criterium.

Hoeveel geld kan ik aanvragen?

Voor elk platform dat geselecteerd wordt, heeft de Commissie besloten een meerjarige contract aan te gaan met jaarlijkse betalingen voor de periode 2021-2023 (drie jaar), afhankelijk van het beschikbare budget
Het toegekende bedrag per project mag niet hoger zijn dan 2.100.000 euro voor de totale projectduur van 3 jaar en is beperkt tot een maximale co-financiering van 80% van de totale toelaatbare kosten.
De financiële steun aan derden is toegestaan. Het bedrag dat aan leden van het platform toegekend mag worden per jaar en per derde partij is maximaal 60.000 euro. De toekenning moet worden beheerd in lijn met de regels betreffende activiteiten zoals ze zijn vastgelegd in de oproep.

Wat is de tijdlijn?

Publicatie van de oproep: 22 juni 2021
Deadline voor indiening: 29 september 2021 17.00 (Brussel tijd)
Evaluatieperiode: oktober-december 2021
Bekendmaking uitslag: januari-februari 2022
Ondertekenen grant agreement: februari-maart 2022

Hoe kan ik een aanvraag doen?

Ga voor alle documenten van de oproep voor Europese netwerken naar de Funding & Tending portal van de Europese Commissie:
Europese platforms voor de promotie van opkomende artiesten
Klik hier voor algemene informatie over het doen van een aanvraag bij Creative Europe.

 

 

 

Wilt u een aanvraag indienen of meer informatie over deze oproep, neem dan contact op met de Creative Europe Desk NL/Cultuur via 020-61 64 225 of via culture@creativeeuropedesk.nl