Leeuwarden Fryslân 2018 heeft laatse toetsing voor Culturele Hoofdstad 2018 doorstaan.

Image
Afbeelding
Caption
Claudy Jongstra, producer van het veelomvattende Farm of the World, één van de projecten tijdens Culturele Hoofdstad in 2018
Authors
Foto: Jort Klarenbeek

Leeuwarden Fryslân 2018 heeft laatse toetsing voor Culturele Hoofdstad 2018 doorstaan.

Overgrote deel van het bid book uit 2013 nog steeds in het programma.

Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018) heeft de laatste toetsing van de Europese Commissie voor de start van het Culturele-Hoofdstadjaar doorstaan. De internationale jury prijst de werkzaamheden tot nu toe en concludeert dat "het project op het juiste spoor zit.”

Op 7 maart jl. was een delegatie van LF2018 in Brussel om uitgebreid verslag te doen van de stand van zaken.

Woensdag 5 april werd bekend dat de jury de Europese commissie aanbeveelt om LF2018 de Melina Mercouri Prijs toe te kennen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1,5 miljoen euro. ‘De sterke Europese dimensie’ en het grote aantal mienskipsprojecten, gaven de doorslag, zo bleek uit het juryrapport.

Jelle Burggraaff is verantwoordelijk voor de internationale contacten: "Tot nu toe leidde een aanbeveling in alle gevallen tot het toekennen van de prijs. Dit is daarom heel mooi nieuws. De jury vond het knap dat het overgrote deel van de projecten uit ons bid book van 2013 nog steeds in het programma zit."

Het internationale panel, aangesteld door de Europese commissie, volgt de ontwikkelingen van de Ecoc’s (European Capitals of Culture) in 2018 (LF2018 en Valletta2018) op de voet. Sinds het winnen van de titel legde Leeuwarden-Fryslân 2018 al verschillende keren verantwoording af in Brussel. De ontmoeting van 7 maart was de derde en laatste proeve van bekwaamheid.

Op het gebied van marketing en communicatie, zo adviseerde de jury, kan LF2018 zich nog meer op de internationale bezoeker richten. Om de zichtbaarheid en naamsbekendheid te vergroten zou er nog meer samen kunnen worden gewerkt met nationale culturele instellingen, aldus het panel. Burggraaff: "We nemen de adviezen uiteraard ter harte. Het zijn punten waar we overigens al aan werken. Dit werd door de jury erkend.”

De beslissing om de Melina Mercouri Prijs definitief toe te kennen, wordt in het najaar van 2017 genomen.

Klik hier voor meer informatie over de Culturele Hoofdstad van Europa.

Bron: dehuisaanhuis.nl

Did you find this information useful?
0